Γράφει ο κος. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ
Η Λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση των παθήσεων του Ουροποιητικού.
Ανήκει στις λεγόμενες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και αποτελεί τη μέθοδο εκλογής σχεδόν σε όλο το φάσμα των Ουρολογικών επεμβάσεων.
Η Λαπαροσκοπική χειρουργική ή Ελάχιστα επεμβατική ή βίντεο Χειρουργική ή Χειρουργική μέσα από μικρές οπές (κλειδαρότρυπες), όπως αλλιώς είναι γνωστή – είναι μία καινοτόμος χειρουργική μέθοδος, με την οποία η επέμβαση εκτελείται ελάχιστα τραυματικά και μικροεπεμβατικά μέσα από μικρές τρύπες που ανοίγονται στην κοιλιά και με τη βοήθεια της επισκόπησης του χειρουργικού πεδίου με μια ειδική, υψηλής ευκρίνειας βίντεο – κάμερα.
Η λέξη «λαπαροσκόπηση» προέρχεται από τις λέξεις “λαπάρα” που σημαίνει κοιλιά και “σκοπώ” που σημαίνει βλέπω. Στην κλασσική ανοιχτή χειρουργική η επέμβαση διενεργείται μέσα από τομή στο κοιλιακό τοίχωμα ώστε να υπάρχει άμεση επισκόπηση και απτική επαφή των οργάνων του ασθενούς. Σε αντίθεση στην λαπαροσκοπική ουρολογική χειρουργική, η επέμβαση εκτελείται μέσω μικρών οπών του δέρματος των 5–10 χιλιοστών, στην κοιλιακή χώρα. Μέσω αυτών εισάγονται στο χειρουργικό πεδίο ειδικά όργανα και ψηφιακή οπτική κάμερα υψηλής ευκρίνειας για να πραγματοποιηθεί μία επέμβαση.
Η ειδική λαπαροσκοπική κάμερα μεταφέρει την εικόνα του χειρουργικού πεδίου μεγεθυμένη κατά 10–15 φορές σε ψηφιακή οθόνη. Έτσι όλη η χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα βλέπει ζωντανά την επέμβαση, όταν χρειάζεται και τρισδιάστατα. Εννοείται ότι η όλη διαδικασία καταγράφεται ψηφιακά.
Ας δούμε λίγο κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά δεδομένα. Η πρώτη επιτυχημένη λαπαροσκοπική ουρολογική επέμβαση ήταν μία νεφρεκτομή και έγινε από τον Clayman στην Αμερική το 1990. Το 1992 έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική προστατεκτομή και το 1993 η πρώτη λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή.
Έκτοτε η εξέλιξη υπήρξε ραγδαία και μπορούμε να πούμε ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής τον 20ο αιώνα. Επιπλέον η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας των οπτικών ινών, της επεξεργασίας υψηλής ευκρίνειας εικόνας, βίντεο και η βελτιστοποίηση των λαπαροσκοπικών μίνι-εργαλείων συντέλεσαν στο να μιλάμε πλέον για ελάχιστα τραυματική επεμβατική χειρουργική με ελάχιστες επιπλοκές και πολύ καλά αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα των ανοιχτών επεμβάσεων.
Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική επέμβαση;
Διαμέσου μίας τομής δέρματος ενός εκατοστού εισέρχεται στην κοιλιά και υπό άμεση όραση μια λεπτή ειδική οπτική, το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μία ψηφιακή κάμερα για την ζωντανή παρακολούθηση της εικόνας σε μία υψηλής ευκρίνειας οθόνη. Στη συνέχεια διοχετεύεται υπό χαμηλή πίεση αδρανές αέριο στην κοιλία για τη δημιουργία πνευμοπεριτοναίου. Έτσι, δημιουργείται χώρος μεταξύ των οργάνων της κοιλιάς και στην συνέχεια γίνονται ακόμα 2–3 επιπλέον μικρές τρύπες του δέρματος, του μισού εκατοστού η καθεμία. Μέσα από αυτές εισέρχονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία για την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Εφαρμογές λαπαροσκοπικής ουρολογίας
Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει καθιερωθεί στην ουρολογία για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ουρολογικών επεμβάσεων. Κάθε ανοιχτή ουρολογική επέμβαση μπορεί να εκτελεσθεί και λαπαροσκοπικά.
Ενδεικτικά οι ουρολογικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά, είναι:
- Παθήσεις νεφρών-επινεφριδίων
- Ριζική Νεφρεκτομή για όγκο νεφρού ή μη-λειτουργικό νεφρό
- Μερική νεφρεκτομή – αφαίρεση μόνο του καρκινώματος και διατήρηση του νεφρού
- Πυελοπλαστική για στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής
- Επινεφριδεκτομή για παθήσεις των επινεφριδίων
- Μερική ή ριζική νεφρεκτομή για όγκους των νεφρών
- Αφαίρεση νεφρικών κύστεων που προκαλούν πιεστικά αποφρακτικά φαινόμενα
- Ριζική αφαίρεση του νεφρού και του ουρητήρα μαζί με τμήμα της ουροδόχου κύστης που περιβάλει τον ουρητήρα σε κακοήθεις όγκους του ουρητήρα ή της νεφρικής πυέλου
- Παθήσεις ουροδόχου κύστεως
- Αφαίρεση εκκολπωμάτων
- Ριζική κυστεκτομή και δημιουργία μίας νέας κύστης από λεπτό έντερο
- Παθήσεις προστάτη
- Ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη
- Λεμφαδενικός καθαρισμός σε καρκίνο οργάνων του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος
- Αντιμετώπιση κιρσοκήλης
- Αφαίρεση οπισθοπεριτοναϊκών λεμφαδένων καρκίνων των όρχεων
- Γυναικολογικές παθήσεις
- Αντιμετώπιση χαλάρωσης των γυναικολογικών οργάνων
- Αντιμετώπιση ακράτειας ούρων από προσπάθεια
Πότε δεν κάνουμε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις;
Γενικά δεν υπάρχουν μεγάλες αντενδείξεις για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων εκτός των ασθενών με βαριές παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος. Για κάθε ασθενή πρέπει εξατομικευμένα πάντα να γίνεται εκτίμηση σε συνεργασία με την ομάδα προεγχειρητικού ελέγχου που αποτελείται από τον αναισθησιολόγο, τον καρδιολόγο, τον πνευμονολόγο και ενίοτε τον παθολόγο-ογκολόγο της ομάδος ώστε να αποφασισθεί ποια χειρουργική μέθοδος είναι η καλύτερη για τον ασθενή.
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής
- Μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια
- Μικρότερη απώλεια αίματος
- Λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά, γιατί δεν υπάρχει μεγάλο τραύμα στην κοιλιά. Οι ασθενείς σπάνια χρειάζονται ισχυρά παυσίπονα, μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητές τους και να εργαστούν πιο γρήγορα, σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρότερες χειρουργικές ουλές
Τα ογκολογικά αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι εξαιρετικά και απολύτως εφάμιλλα με το ανοικτό χειρουργείο. Η απώλεια αίματος και η περιεγχειρητική νοσηρότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την ανοικτή επέμβαση. Λόγω του μειωμένου χειρουργικού τραύματος, οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται ταχύτατα, πονούν πολύ λιγότερο και εξέρχονται γρηγορότερα από την Κλινική (συνήθως 1 – 2 μέρες). Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο, λόγω των μικρών τομών, και η περίοδος ανάρρωσης σύντομη (1 – 2 εβδομάδες).
Με βάση τα παραπάνω γίνεται αμέσως φανερό ότι η λαπαροσκοπικές μέθοδοι δεν αποτελούν νέες τεχνικές στις μέρες μας, αλλά υπάρχει εμπειρία και αποτελέσματα 30 και πλέον χρόνων σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που παρέχει, καθιστά πλέον την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, μέθοδο εκλογής σχεδόν σε όλο το φάσμα της χειρουργικής και ιδιαίτερα της Ουρολογίας. Ιδιαίτερα στις κακοήθεις παθήσεις του Ουροποιητικού, παγκόσμια, εφόσον είναι εφικτό και υπάρχει η κατάλληλη γνώση και εκπαίδευση, υπάρχει επικράτηση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών όπως είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική.