Γράφει η κα. Ψαθά Αγγελική, Επιστημονικά Υπεύθυνη Πνευμονολογικού Τμήματος Κλινικής και Πολυιατρείου ΆΝΑΣΣΑ

Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σε παγκόσμια κλίμακα, το κάπνισμα στοιχίζει τη ζωή σε 8 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Στην Ελλάδα, περίπου το 1/5 του συνόλου των θανάτων, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερους από 20.000 ετησίως, αποδίδονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος).

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Επίσης, υπολογίζεται ότι το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα φαίνεται να συσχετίζεται με τις δυσμενείς επιπτώσεις και την αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον Covid-19. Ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19, όπως επίσης υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

  • Μέσα στις πρώτες 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό και τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται
  • 1 χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σε ποσοστό 50%
  • 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται σε ποσοστό 50%
  • Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ο καπνιστής στον εαυτό του. Τα οφέλη που προκύπτουν στο άτομο είναι άμεσα και μακροπρόθεσμα και αυτό συνεπάγεται περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής

Στην ΆΝΑΣΣΑ λειτουργεί άρτια εξοπλισμένο ιατρείο διακοπής καπνίσματος όπου ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει εξατομικευμένη και αποτελεσματική ιατρική βοήθεια στην προσπάθειά του να διακόψει το κάπνισμα, μέσω συμβουλευτικής καθοδήγησης αλλά και φαρμακευτικής αγωγής, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Τηλ. επικοινωνίας: 2421316491

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list