Γράφει η κα. Γιοβάννη Αγγελική, Γενική Χειρουργός, Επιστημονική Συνεργάτης Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ

Την υγεία τους βρήκαν παχύσαρκοι πολίτες, στο Τμήμα Αντιμετώπισης Μεταβολικών Νοσημάτων και Παχυσαρκίας της Κλινικής Άνασσα στο Βόλο. Μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση, οι ασθενείς έχασαν το υπερβάλλον βάρος, στο διάστημα που ακολούθησε, ενώ η καθημερινότητα τους απαλλάχτηκε από χάπια για συνοδά νοσήματα και η ψυχολογία τους ξαναβρήκε την χαμένη της αυτοεκτίμηση.

 Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του γνωστικού αντικειμένου γενική χειρουργός Αγγελική Γιοβάννη, δικαίωμα για επέμβαση έχουν όσοι ασθενείς έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 35 με συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία κ.α. ή BMI πάνω από 40.

Οι ασθενείς εξετάζονται από σειρά γιατρών και επαγγελματιών υγείας όπως πνευμονολόγο, καρδιολόγο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παθολόγο, γαστρεντερολόγο, ψυχολόγο και διατροφολόγο. Μετά τον έλεγχο της υγείας τους και τον έλεγχο της επιτροπής, προγραμματίζονται τα χειρουργεία. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς συμμετέχουν σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας και προετοιμάζονται για την μετεγχειρητική τους κατάσταση ώστε η απώλεια του βάρους τους να διατηρηθεί.

Η επιλογή του είδους του χειρουργείου συναποφασίζεται από γιατρούς και ασθενείς. Μετά την λαπαροσκοπική επέμβαση οι ασθενείς επανέρχονται στις δραστηριότητες τους πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοιχτές επεμβάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση είναι γυναίκες με ποσοστό 5 προς 1 σε σχέση με τους άντρες, και οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 16 έως 65 έτη.

Ενδεικτικά, για τα θετικά αποτελέσματα των επεμβάσεων δίνονται παραδείγματα δύο νεαρών ασθενών που εκτός από νοσογόνο παχυσαρκία παρουσίαζαν και συνοδά νοσήματα τα οποία επίσης αντιμετωπίστηκαν:

α) 46χρονος παχύσαρκος υποβλήθηκε σε επιμήκη γαστρεκτομή και κατάφερε σε 6 μήνες να χάσει 39 κιλά, ρίχνοντας το βάρος του στα 97 κιλά από 136. Απαλλάχθηκε, εκτός από τα περιττά κιλά, και από την υπέρταση και υπερλιπιδαιμία

β) 34χρονη βάρους 126 κιλών έχασε τις πρώτες 20 μέρες μετά την επέμβαση 18 κιλά και βελτίωσε σημαντικά την υπερλιπιδαιμία και τον σακχαρώδη διαβήτη

Η απώλεια του βάρους διατηρείται εφ’ όρου ζωής με τη συνεχή υποστήριξη των ασθενών από ψυχοθεραπευτές, διαιτολόγους και άσκηση. Με την απώλεια των περιττών κιλών επιτυγχάνεται ίαση ασθενειών, όπως σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και άπνοια αποφρακτικού τύπου, ορμονικής ομοιόστασης, μυοσκελετικών προβλημάτων ενώ αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τα λεμφοιδήματα των κάτω άκρων και της κοιλίας.

Η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία τείνει να γίνει επιδημία τον 21ο αιώνα και το πρόβλημα να αφορά κυρίως μικρά παιδιά. Οι αιτίες για την ασθένεια αυτή είναι η καθιστική ζωή, το γρήγορο φαγητό, η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα διατροφής. Προκαλεί μια σειρά από προβλήματα ψυχολογικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, ενδοκρινικά κ.α..

Από το 2016, οι Διεθνείς Οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο Diabetes Care, το επίσημο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (American Diabetes Association) και υιοθετήθηκαν από περισσότερες από 60 επιστημονικές εταιρείες στον κόσμο (και από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία), σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Tο 1997, ανακοινώθηκε ότι η χειρουργική προκαλεί ίαση του διαβήτη στο 81% των περιπτώσεων και μειώνει το ποσοστό θανάτων από το 4,5% στο 1% σε σχέση με παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς που επέλεξαν να μη χειρουργηθούν.

Ασθενείς που υποβάλλονταν σε επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης παρουσίαζαν άμεση βελτίωση του διαβήτη και διέκοπταν είτε αμέσως, είτε μετά από λίγο τη φαρμακευτική αγωγή τους αφού ήδη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είχαν αποκατασταθεί πλήρως. Η βελτίωση δηλαδή που παρουσίαζαν δεν εξαρτώνταν από την απώλεια βάρους, αλλά οφείλονταν στις μεταβολικές και ορμονολογικές αλλαγές που προκαλούσε άμεσα η ίδια η επέμβαση.

Αντίθετα, σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε περιοριστικού τύπου επεμβάσεις (γαστρικός δακτύλιος, γαστρικό μανίκι) η βελτίωση συνδέονταν αποκλειστικά και μόνο με την απώλεια βάρους και σε περίπτωση επανάκτησης του απολεσθέντος βάρους παρουσίαζαν επανεμφάνιση του διαβήτη.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι 83% έως 90%. Αυτό σημαίνει ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς σταματούν τα φάρμακα για τον διαβήτη ή την ινσουλίνη.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list