Γράφει ο κ. Βοσινάκη Ιωάννη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής ANASSA.

Τον Νοέμβριο του 2020, μετά από πολλή μελέτη της βιβλιογραφίας και προσεκτική συγγραφή, επιτεύχθηκε η δημοσίευση ενός πολύ ενδιαφέροντος περιστατικού της Κλινικής ANASSA, στο διεθνές ορθοπεδικό περιοδικό Acta Scientific Orthopaedics.

Τον Φεβρουάριο του 2018, μου ζητήθηκε να εξετάσω έναν 80χρονο ασθενή που εισήχθη στην κλινική με έντονα νευρολογικά συμπτώματα και πόνο στο δεξί ισχίο, στο οποίο είχε υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου πριν από πέντε χρόνια. Με τη συνδρομή της νευρολόγου, κας Bahlava, δεν βρέθηκε εμφανής αιτία για τη νευρολογική εικόνα του ασθενούς. Από τους συγγενείς υπήρχε η πληροφορία ότι το δεξί ισχίο τον ταλαιπωρούσε με πόνο και μεταλλικό θόρυβο εδώ και 2,5 χρόνια.

Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε άλγος, αναπήδηση και μεταλλικός ήχος κατά τις κινήσεις του ισχίου, ενώ οι ακτινογραφίες έδειξαν πλήρη καταστροφή της πρόθεσης της κοτύλης. Τόσο το πολυαιθυλένιο (πλαστικό), όσο και το μεταλλικό κέλυφος είχαν διαβρωθεί από την σκληρή μεταλλική κεφαλή. Αμέσως τέθηκε η υποψία νευροτοξικότητας από τα βαρέα μέταλλα που απελευθερώθηκαν στον οργανισμό του ασθενούς.

Εργαστηριακές εξετάσεις σε εξειδικευμένο εργαστήριο έδειξαν επίπεδα κοβαλτίου και τιτανίου στο αίμα 6-8 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά και στα ούρα 12-15 φορές υψηλότερα. Ακόμη βρέθηκαν ποσότητες των μετάλλων αυτών και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, όπου δεν θα έπρεπε να ανιχνεύονται. Έγινε άμεσα αναθεώρηση της αρθροπλαστικής με αλλαγή της κοτύλης και της κεφαλής. Η απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό έγινε σταδιακά, καθώς δεν υπάρχει φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία για την κατάσταση αυτή. Η νευρολογική κατάσταση του ασθενούς βελτιώθηκε με αργούς ρυθμούς και χωρίς πλήρη αποκατάσταση.

Για το πλήρες άρθρο πατήστε εδώ

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list