Γράφει ο κος. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ

Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την αποβολή τοξικών ουσιών από το αίμα μέσω παραγωγής των ούρων καθώς και  για μία σειρά από άλλες σημαντικές διεργασίες. Τα ούρα που παράγονται στους νεφρούς μεταφέρονται  μέσω δύο λεπτών σωληναρίων που ονομάζονται ουρητήρες, στην ουροδόχο κύστη.

Γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, η Λιθίαση χαρακτηρίζεται από  την ανεύρεση λίθων εντός του νεφρού, του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστεως. Αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες ένας ασθενής ζητά τη βοήθεια του ουρολόγου μιας και στον γενικό πληθυσμό εμφανίζεται περίπου στο 10% αλλά δυστυχώς έχει πολύ υψηλά ποσοστά υποτροπής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεφρικοί λίθοι δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν όμως μετακινούνται από το νεφρό προς τον ουρητήρα προκαλούν απόφραξη στη ροή των ούρων, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και τον σπασμό του ουρητήρα. Ο πόνος αυτός, λέγεται κολικός των νεφρών και μπορεί να συνοδεύεται από την αποβολή αίματος στα ούρα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη κυρίως για λίθους του ανώτερου ουρητήρα ή του νεφρού, αλλά μέχρι ένα ορισμένο μέγεθος. 

Ουρητηροσκόπηση

Η επέμβαση συνήθως διενεργείται υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία.

Ένα ειδικό ουρητηροσκόπιο προωθείται διαμέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως μέσα στον ουρητήρα έως το σημείο που βρίσκεται η πέτρα. 

Το ουρητηροσκόπιο μπορεί να είναι άκαμπτο ή εύκαμπτο. 

Μια ίνα laser προωθείται διαμέσου οπής και κατακερματίζει ή κονιορτοποιεί την πέτρα. Αυτή είναι μια ελάχιστα επεμβατική πράξη, η οποία εκμεταλλεύεται τις φυσιολογικές οπές και διόδους του ανθρωπίνου σώματος. Αποφεύγονται έτσι τομές και ουλές στο δέρμα. 

Η πέτρα είναι συνήθως άμεσα ορατή μέσα από το ενδοσκόπιο, το οποίο επιτρέπει την προώθηση εργαλείων για άμεση σύλληψη και αφαίρεσή της ή το θρυμματισμό της με χρήση μιας ειδικής ίνας Laser.

Το ουρητηροσκόπιο μπορεί να είναι ημιάκαμπτο ή εύκαμπτο. 

Η ημιάκαμπτη ουρητηροσκόπηση εκτελείται με ένα ευθύ ενδοσκόπιο, το οποίο «κοιτάζει» σε ένα ευθύ άξονα. Η εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση εκτελείται με ένα πολύ λεπτό και ευέλικτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να καθοδηγηθεί ώστε να «στρίψει» σε γωνίες έως και 270ο. Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση σε κάθε σημείο του νεφρικού αποχετευτικού συστήματος. Έτσι, η εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση χρησιμοποιείται για λίθους του νεφρού, ενώ η ημιάκαμπτη για λίθους του ουρητήρα. Σε γενικές γραμμές, το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο είναι λιγότερο τραυματικό εργαλείο.

Το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία εντός του νεφρού, επιτρέποντας την αφαίρεση ή θρυμματισμό λίθων οποιασδήποτε σύστασης ή εντόπισης, ιδιαίτερα εάν το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει τα 2.5 cm.

Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία PCNL

Αποτελεί μια καλή επιλογή για μεγάλες πέτρες μέσα στο νεφρό. Εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Διενεργείται  μια μικρή τομή στο δέρμα και με τη βοήθεια  ειδικών εργαλείων ελάχιστα επεμβατικών εισάγεται ένας σωληνίσκος  που φτάνει  στο νεφρό. Μέσω  του οδηγού αυτού προωθείται ένα ειδικό νεφροσκόπιο με πολύ μικρή διάμετρο πλέον που φτάνει έως την πέτρα στο νεφρό. Εκεί εισέρχεται ειδική ίνα LASER που κονιορτοποιεί την πέτρα στο σημείο.

Συμπερασματικά, η ουρολιθίαση αποτελεί συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος. Η δυνατότητες σήμερα εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, έχουν δώσει νέες διαστάσεις στην αντιμετώπισή της.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list