Γράφει ο κος. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΔΕΝΑΣ

Ο προστάτης αδένας είναι ένα από τα όργανα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος  που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας.

Βασική λειτουργία του είναι η παραγωγή προστατικού υγρού, μέσα στο οποίο  μεταφέρονται τα σπερματοζωάρια και εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ 

Το μέγεθος ενός φυσιολογικού προστάτη σε έναν άντρα ηλικίας 30 ετών  αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός κάστανου 20-20 gr. Μεγαλώνοντας  η ηλικία  ο προστάτης σε κάποιους άντρες αρχίζει και διογκώνεται, με αποτέλεσμα το αδένωμα να συμπιέζει την ουρήθρα και έτσι να εμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ  

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αντιμετωπίζεται χειρουργικά με:

  • Ανοικτή προστατεκτομή με τομή
  • Διουρηθρική  προστατεκτομή, χωρίς τομή, που πραγματοποιείται μέσα από ειδικό ενδοσκόπιο μέσω της ουρήθρας με μονοπολική ή  διπολική διαθερμία 
  • Εκτομή με LASER
  • Εκτομή με τη μέθοδο TURIS

TURIS ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

Ένα ειδικό εργαλείο με οπτική κάμερα εισάγεται δια της ουρήθρας στην προστατική ουρήθρα και ένα ηλεκτρόδιο εξάχνωσης εισέρχεται με ειδικό μηχανισμό στον προστάτη.

Όλη η εικόνα ελέγχεται μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας από τον Χειρουργό  Ουρολόγο.

Με τη χρήση φυσιολογικού ορού, η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε plasma με τελικό αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά ιονισμένο αέριο που περιέχει ελεύθερους φορείς φορτίου από ιόντα και ηλεκτρόνια με τελικό αποτέλεσμα την εξάχνωση του ιστού.

Η εξάχνωση πλάσματος TURIS αποτελεί την πιο καινοτόμο θεραπευτική χειρουργική μέθοδο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Η ταυτόχρονη πήξη της επιφανειακής εκτομής σημαίνει ότι το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης αφήνει λείες επιφάνειες και επιτρέπει τη πραγματοποίηση ουσιαστικά της αναίμακτης εκτομής ιστού.

Με το νέας γενιάς μηχάνημα TURIS 2, που έχουμε την ευκαιρία και δυνατότητα να έχουμε και στην περιοχή μας, η ταχύτητα εκτομής και εξάχνωσης, είναι η βέλτιστη για την επέμβαση.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Ο καθετήρας συνήθως αφαιρείται μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες από την χειρουργική επέμβαση.

Μετεγχειρητικά όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν ειδικές οδηγίες μαζί με το εξιτήριο που παίρνουν, για τη λήψη αντιβίωσης, για καλή ενυδάτωση καθώς και αποφυγή σωματικής κόπωσης  για 1-2 εβδομάδες. 

Εντός 3 εβδομάδων ο ασθενής αποκτά ευχερή ούρηση που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι, τους θυμίζει τα νεανικά τους χρόνια.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list