Γράφει ο Δημήτρης Γεωργαντζής

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Γυναικολογικού Τμήματος  ΆΝΑΣΣΑ

Τι είναι η υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή, που αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες γυναικολογικές επεμβάσεις,  είναι η αφαίρεση της μήτρας, που συχνά συνοδεύεται και από την αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων.

Τι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο από ένα κλασικό χειρουργείο; 

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη επέμβαση γινόταν με την κλασική μέθοδο, δηλαδή αυτή  της ανοιχτής επέμβασης με τομή στην κοιλία. Η λαπαροσκόπηση αποτελεί την εξέλιξη στην γυναικολογική χειρουργική. Στην λαπαροσκόπηση η επέμβαση γίνεται μέσω μικρών τομών (5-10 χιλιοστά) στην κοιλιακή χώρα και είναι η πιο σύγχρονη τεχνική χειρουργικής στη γυναικολογία (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική).  Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται μέσω των μικρών τομών στο εσωτερικό της κοιλίας και αποτελούν την προέκταση των χεριών του χειρουργού, ενώ η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνη και καταγράφεται ψηφιακά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

  • Μεγάλη λεπτομέρεια με συνέπεια μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς, εξαιτίας της μεγέθυνσης που παρέχεται από την κάμερα, με λιγότερους τραυματισμούς των ιστών
  • Άμεση κινητοποίηση (και σίτιση) της ασθενούς, την ημέρα του χειρουργείου και έξοδος από την κλινική την αμέσως επόμενη ημέρα
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και στρες
  • Λιγότερες επιπλοκές που αφορούν την επούλωση, αφού δεν υπάρχει τομή
  • Άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Ελάχιστη πιθανότητα δημιουργίας συμφύσεων στην κοιλία που προκαλούν επιπλοκές μακροπρόθεσμα

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα σαφώς υπερτερούν, επομένως θεωρείται και ακριβότερη μέθοδος;

Το κόστος είναι ακριβώς το ίδιο με την κλασσική μέθοδο, σε αντίθεση με τα πλεονεκτήματα που είναι σαφώς περισσότερα.

Η λαπαροσκοπική  αφαίρεση της μήτρας αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην γυναικολογική χειρουργική και είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα Γυναικολόγου – Γενικού Χειρουργού – Αναισθησιολόγου και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείου.  Γίνεται σε κατάλληλα οργανωμένη κλινική, που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η πραγματοποίηση τέτοιου είδους επεμβάσεων είναι πραγματικότητα εδώ και λίγο καιρό και στην πόλη μας,  με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list