Η τεχνολογία laser βάζει τέλος στον πόνο.

Του Κωνσταντίνου Μαραβέγια, Γενικού Χειρουργού.

Επιστημονικού Διευθυντή & Επιστημονικά Υπευθύνου Χειρουργικού Τμήματος της “Άνασσα Γενική Κλινική”.

Η αιμορροϊδοπάθεια προκύπτει από τη συμφόρηση αομοροϊδικών αγγείων, προκαλώντας τη  διόγκωση των αιμορροϊδικών όζων και την πρόπτωση του βλεννογόνου του ορθού.

Η συγκεκριμένη πάθηση φαίνεται να επιβαρύνεται από διαφόρους παράγοντες, όπως δυσκοιλιότητα, κληρονομικότητα, καθιστική ζωή, διατροφή. Στα πρώτα στάδια δεν έχει ορατά συμπτώματα, ενώ σε περιπτώσεις κλινικών ενδείξεων (αιμορραγία, έκκριση βλέννης κ.λπ.) ο ασθενής χρήζει ειδικής ιατρικής διάγνωσης, ώστε να λάβει άμεσα την κατάλληλη θεραπέια.

Τα τελευταία χρόνια έχει υϊοθέτηθεί μία καινοτόμος τεχνική που ονομάζεται laserαιμορροϊδοπλαστική. Η συγκεκριμένη τεχνική συρρικνώνει αναίμακτα του αιμορροϊδικούς όζους, με τη χρήση «έξυπνης» ακτινοβολίας, δηλαδή ικανής να ξεχωρίζει το είδος του ιστού στον οποίο να προκαλέσει αλλοιώσεις σε πρώτη φάση και στη συνέχεια αναγέννησή του.

Έπειτα από μερικές ημέρες δημιουργείται νέος συνδετικός ιστός που διατηρεί τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια» λειτουργικά και ταυτόχρονα ο βλεννογόνος προσκολλάται στο υπόλοιπο τοίχωμα του ορθού, αποφεύγοντας την υποτροπή των αιμορροϊδων καθώς και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

  • Απουσία επώδυνων τομών και ραφών.
  • Διαφύλαξη του βλεννογόνου και του σφιγκτήρα, χάρη στην ομοιόμορφη εφαρμογή laser στο τοίχωμα του εντερου.
  • Σύντομη ανάρρωση, με ελάχιστο ή και καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Η μέθοδος πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από περίπου επτά χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ στη χώρα μας εφαρμόστηκε πριν από περίπου δυόμιση χρόνια με το Βόλο να βρίσκεται για άλλη μία φορά πρωτοπόρος στη χειρουργική, αφού αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εφαρμογής, όπου πλέον προσέρχονται περιστατικά από όλη την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list