Γράφει ο κος. Ηλίας Νικολόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Εξειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι ως επί το πλείστον καλοήθης όγκοι του μυϊκού ιστού της μήτρας. Μία στις δύο γυναίκες που εμφανίζουν ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές.
Τα ινομυώματα αναπτύσσονται υπό την επήρεια των οιστρογόνων γι’ αυτό συνήθως σταματάει η ανάπτυξή τους στην εμμηνόπαυση όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και συνεπώς είναι πιο πιθανό να τα εμφανίσουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα;

Ανάλογα με το σημείο της μήτρας που βρίσκονται αλλά και το μέγεθός τους, ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα όπως μεγάλη ροή αίματος στις περιόδους, πίεση στο έντερο (δυσκοιλιότητα) ή την ουροδόχο κύστη (συχνοουρία), πόνο στη μέση ή στην σεξουαλική επαφή. Επιπρόσθετα, τα ινομυώματα μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα κυρίως όταν βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης / θεραπείας των ινομυωμάτων.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει το σπιράλ Mirena εφόσον τα ινομυώματα είναι μικρά (μέχρι 3 εκ.), κάτι που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος. Η συρρίκνωση των ινομυωμάτων και η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να επιτευχθεί με ενέσεις που προκαλούν προσωρινά συνθήκες εμμηνόπαυσης.
Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται όταν το ινομύωμα έχει μεγάλο μέγεθος ή έχει αυξηθεί απότομα ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την φαρμακευτική αγωγή.
Όταν βρεθεί ένα ινομύωμα τυχαία στον υπέρηχο το οποίο δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και δεν μεγαλώνει γρήγορα, τότε δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω αντιμετώπιση.

Με ποιες χειρουργικές μεθόδους πραγματοποιείται η αφαίρεση των ινομυωμάτων;

Η αφαίρεση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ή με ανοιχτό χειρουργείο ανάλογα με το μέγεθος καθώς και την ηλικία της γυναίκας. Εάν το ινομύωμα είναι μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, μπορεί να αφαιρεθεί υστεροσκοπικά. Συχνά, προεγχειρητικά, συστήνεται η χρήση των ενέσεων που προκαλούν προσωρινή εμμηνόπαυση για να μειωθεί το μέγεθος των ινομυωμάτων. Στις περιπτώσεις όπου μία γυναίκα έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της τότε η ολική υστερεκτομή είναι η επιλογή που προτείνεται.
Τέλος, ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο εμβολισμός των ινομυωμάτων από επεμβατικό ακτινολόγο που έχει σκοπό να μπλοκάρει τη ροή του αίματος στα αγγεία που τροφοδοτούν τα ινομυώματα προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list