Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Florence Nightingale (12/5/1820 – 13/8/1910), το έργο της οποίας έθεσε τα θεμέλια στο υγειονομικό σύστημα για τη σύγχρονη περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών, έχει αφιερώσει το έτος 2020 στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

Αρχικά η νοσηλευτική ήταν μία τέχνη, η οποία εμπεριείχε την εκτέλεση συγκεκριμένων πράξεων για τη φροντίδα του ασθενή με τη βοήθεια, κυρίως, της δημιουργικότητας και της διαίσθησης. Με το πέρασμα του χρόνου, η νοσηλευτική τέχνη άρχισε να συμπορεύεται με την επιστήμη, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να έχουν πλέον τη δυνατότητα επιλογής παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ασθενή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Florence Nightingale  διατηρούσε αρχεία και στατιστικές αναφορές που ισχυροποιούσαν τις θεωρίες της για τη φροντίδα των ασθενών, πολλές από τις οποίες έχουν ισχύ ακόμη και σήμερα. 

Η Νοσηλευτική, η οποία διδάσκεται στη δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμβάλει αποφασιστικά στην επαγγελματική αυτονομία και στην ικανοποίηση των νοσηλευτών για περισσότερη προσφορά στην κοινωνία, με στόχο την προαγωγή του αγαθού της υγείας.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες της ΆΝΑΣΣΑ, ακόμη και στις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω κορωναϊού, αποδεικνύουν καθημερινά τον επαγγελματισμό τους, την ανθρωπιά και τη συμπόνια τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Με στόχο την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας, 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο, αποτελούν ισχυρή ομάδα, έτοιμη να ανταπεξέλθει ακόμα και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις. 

Όλοι μαζί συνεχίζουμε να παλεύουμε για τις ζωές όλων μας!

Προσέχουμε, μένουμε υγιείς για να προσφέρουμε υγεία!

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list