Το Κέντρο Μαστού, το οποίο λειτουργεί στην “ΆΝΑΣΣΑ” κατά τους τελευταίους μήνες, δίνει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα συνολικής αντιμετώπισης περιστατικών με καρκίνο του μαστού, με ομάδα ιατρών που αποτελείται από Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικό Ιατρό, Χειρουργούς Μαστού και Πλαστικό Χειρουργό. Έχουμε ήδη φέρει σε πέρας τα πρώτα περιστατικά στα οποία χρησιμοποιήθηκε και στην πόλη μας η μέθοδος του «λεμφαδένα φρουρού» με ραδιοσήμανση, με ελάχιστη ακτινοβόληση, που θεωρείται σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη για όγκους μικρότερους των 2 εκατοστών, ενώ μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η μέθοδος της χρώσης με μπλε του μεθυλενίου.

Η επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό γυναικών με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα, φέρνει τη διάγνωση όλο και νωρίτερα, άρα σε πιο πρώιμο στάδιο, με συνέπεια την καλύτερη πρόγνωση. Η έγκαιρη αυτή διάγνωση στο Κέντρο μας συνοδεύεται από τα δυνατότητα κατευθυνόμενης βιοψίας και στη συνέχεια, όταν η βλάβη είναι μικρή, ακολουθείται αυτή η μέθοδος ανίχνευσης του πρώτου λεμφαδένα που έρχεται σε επικοινωνία με τα βλάβη.

Ο πρώτος αυτός λεμφαδένας αποστέλλεται για βιοψία και σε περίπτωση που αποδειχθεί μεταστατικός, η ασθενής υποβάλλεται σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης, για ολοκλήρωση της σταδιοποίησής της. Αν όμως βρεθεί χωρίς νόσο, η γυναίκα απαλλάσσεται από όλες τις πιθανές επιπλοκές, πρώιμες και όψιμες, που οφείλονται στην απουσία των μασχαλιαίων λεμφαδένων (λεμφόρροια, λεμφοίδημα, υποτροπιάζουσες δερματικές λοιμώξεις του άνω άκρου, αδυναμία φλεβοκέντησης για ιατρικές πράξεις, κ.λπ.)

Έχουμε, λοιπόν εδώ και λίγο καιρό τη δυνατότητα αυτής της συνολικής αντιμετώπισης υψηλού ιατρικού επιπέδου στην πόλη μας, δίνοντας την ευκαιρία στις γυναίκες που μας απευθύνονται να παραμείνουν στην πόλη και να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα με τον αρτιότερο, επιστημονικά, δυνατό τρόπο. Οι περισσότερες μάλιστα από τις ασθενείς ζητούν να υποβληθούν, όταν αυτό είναι ογκολογικά σωστό, και σε ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση του μαστού, με διατατήρα ιστών και στη συνέχεια ένθεμα. Αυτό το γεγονός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία ψυχολογία, διατηρώντας το ηθικό ακμαίο και οπλίζοντας την ασθενή με την απαραίτητη δύναμη, για να ολοκληρώσει το θεραπευτική της πρωτόκολλο.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list