Από τις πρώτες ημέρες που ανακοινώθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, η ΆΝΑΣΣΑ, πλήρως εναρμονιζόμενη και με τη σύμπραξη της Επιτροπής Λοιμώξεων που διαθέτει, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία ασθενών, συνοδών, συνεργατών και προσωπικού της κλινικής. 

Στην πορεία και όσο η απειλή του κορωνοϊού υφίσταται και αυξάνεται, προστέθηκαν και άλλα, αυξημένα μέτρα προστασίας. Συνολικά, τα μέτρα που μέχρι τώρα ελήφθησαν και ισχύουν, είναι τα εξής:

Για ασθενείς / συνοδούς 

  • Ο κάθε ασθενής/συνοδός, ελέγχεται στην κεντρική είσοδο της κλινικής από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη του προσωπικού. Πραγματοποιείται επί τόπου θερμομέτρηση και συλλογή πληροφοριών που μπορεί να εντοπίσουν πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.
  • Στο ίδιο σημείο της κεντρικής εισόδου της κλινικής και μετά τον απαραίτητο έλεγχο, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν, εφοδιάζονται με μάσκα και ακολουθεί αντισηψία των χεριών τόσο κατά την είσοδο όσο και στην έξοδό τους.
  • Αναφορικά με τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Οι ασθενείς που πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις, νοσηλεύονται σε δωμάτιο χωρίς την παρουσία άλλου ασθενή.
  • Για το χρονικό διάστημα που διανύουμε και μέχρι νεωτέρας, υπάρχει απαγόρευση επισκεπτηρίου σε όλα τα τμήματα της κλινικής. Σε όποια χειρουργικά περιστατικά κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να μείνει έως ένας επισκέπτης που όμως δεν θα πρέπει να έχει συμπτώματα λοίμωξης.
  • Σε όλους τους χώρους της κλινικής (δωμάτια, χώροι αναμονής, διάδρομοι) υπάρχουν σε εμφανή σημεία, απολυμαντικά χεριών.
  • Σε όλους τους χώρους της κλινικής πραγματοποιούνται καθημερινά σε τακτά χρονικά διαστήματα απολυμάνσεις χώρων και αντικειμένων για τη διασφάλιση ασθενών και προσωπικού.

Για τα μέλη του προσωπικού

  • Ο κάθε συνεργάτης και εργαζόμενος, ελέγχεται στην κεντρική είσοδο της κλινικής με επί τόπου θερμομέτρηση και συλλογή πληροφοριών που μπορεί να εντοπίσουν πιθανό κρούσμα κορωνοϊού, ενώ εφοδιάζονται με μάσκα και ακολουθεί αντισηψία των χεριών.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι, σε όλα τα τμήματα της Κλινικής και του Πολυιατρείου της ΆΝΑΣΣΑ, έχουν ενημερωθεί και έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν, π.χ. χρήση γαντιών, μάσκας, αντισηπτικών και απολυμαντικών μέσων προστασίας.
  • Η κλινική και το προσωπικό είναι εφοδιασμένοι με ειδικό εξοπλισμό σε περίπτωση που πιθανώς κλιθούν να διαχειριστούν κρούσμα κορωνοϊού.
  • Αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα της κλινικής, οι άνθρωποί της να βρίσκονται υγιείς και ασφαλείς στην πρώτη γραμμή της μάχης ώστε να μπορούν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

 

Η ΆΝΑΣΣΑ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μοριακά tests ανίχνευσης κορωναϊού ενώ έχει εφοδιαστεί και με ταχύτερα Rapid tests, αποκλειστικά για τις ανάγκες νοσηλευομένων ασθενών και προσωπικού, αν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Η ΆΝΑΣΣΑ έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δύο κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει, αποδεικνύοντας έμπρακτα το συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προς το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε το Ε.Σ.Υ. να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό έργο του ελέγχου της πανδημίας.

Αναφορικά με την ομάδα των ογκολογικών ασθενών, γίνεται γνωστό ότι συνεχίζονται κανονικά οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας ασθενών.

Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζεται και η δραστηριότητα των ασθενών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της ΆΝΑΣΣΑ.

Ας συμβάλλουμε όλοι, με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, ώστε να πράξουμε όλα εκείνα που πρέπει για να παρέλθει όσο το δυνατό πιο γρήγορα ο υγειονομικός κίνδυνος του κορωνοϊού. Είναι στο χέρι μας…

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list