Αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης των περισσοτέρων προβλημάτων μιας πολύπλοκης άρθρωσης

Βοσινάκης Ιωάννης

Ορθοπεδικός

Επιστημονικά Υπεύθυνος Ορθοπεδικού Τμήματος Γενικής Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ

Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την ωμογλήνη και το βραχιόνιο οστό. Ο ώμος παρουσιάζει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Η σταθερότητα, όσο και η κίνηση της άρθρωσης καθορίζονται από τους περιβάλλοντες μυς, τένοντες και συνδέσμους. Σημαντικό επίσης ρόλο για την ομαλή λειτουργία του ώμου έχουν και γειτονικές αρθρώσεις και κυρίως η ακρωμιοκλειδική.

Το μεγάλο εύρος κίνησης και η αστάθεια της άρθρωσης του ώμου, οδηγεί σε σημαντικές καταπονήσεις και την καθιστούν επιρρεπή σε τραυματισμούς, σύνδρομα υπέρχρησης και χρόνιες αλλοιώσεις (με αποτέλεσμα πόνο, αστάθεια, περιορισμό κίνησης κλπ.). Πολλές από τις κακώσεις και χρόνιες βλάβες του ώμου απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Η κλασική, ανοικτή χειρουργική επέμβαση στον ώμο συνδυάζεται με μετεγχειρητικό πόνο, απώλεια αίματος και καθυστερημένη λειτουργική αποκατάσταση.

Η αρθροσκόπηση του ώμου αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια για την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων βλαβών και αλλοιώσεων της άρθρωσης. Σε αντίθεση με τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους, κατά την αρθροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων λεπτών χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσω πολύ μικρών οπών στο δέρμα. Από τις οπές αυτές εισάγεται το αρθροσκόπιο, το οποίο προσφέρει επισκόπηση υπό άμεση όραση και μεγέθυνση αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για τον έλεγχο της άρθρωσης και των παρακείμενων δομών και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Οι βασικότερες ενδείξεις για την αρθροσκόπηση ώμου είναι:

  • Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης
  • Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
  • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
  • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
  • Ρήξη συνδέσμων
  • Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
  • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
  • Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
  • Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης
  • Βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της άρθρωσης
  • Πολύ μικρότερο τραύμα και μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών (διαπύηση, χρόνιος πόνος κλπ.)
  • Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
  • Ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Με την αρθροσκόπηση ώμου η πιθανότητα επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρή. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν επιπλοκές όπως επιμόλυνση, οίδημα, αιμορραγία, βλάβη σε νεύρα, φλεβική θρόμβωση κλπ. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την αρθροσκόπηση ώμου και η συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση καθιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις απίθανες.

Βασικά στοιχεία για την επιτυχή αντιμετώπιση των παθήσεων στην περιοχή του ώμου μέσω αρθροσκόπησης και την αποφυγή επιπλοκών είναι:

Η ακριβής διάγνωση της πάθησης πριν την χειρουργική επέμβαση, μέσω λεπτομερούς κλινικής εξέτασης και κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχογράφημα, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία)

Η εμπειρία και εξειδίκευση του χειρουργού στην αρθροσκόπηση ώμου

Ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός

Η συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς

Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος φυσικοθεραπείας μετά την επέμβαση

Πως γίνεται μια αρθροσκόπηση ώμου;

Η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη αναισθησία είναι συνδυασμένη (περιοχική και ελαφριά γενική με λαρυγγική μάσκα). Ο ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστή ή πλάγια θέση. Από μία μικρή τομή μήκους 5 mm στην πίσω επιφάνεια του ώμου εισάγεται το αρθροσκόπιο (κάμερα) στην άρθρωση. Με ειδική αντλία εγχέεται μέσα στην αρθρική κοιλότητα φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση. Ελέγχεται όλη η άρθρωση για παθολογικές καταστάσεις και στη συνέχεια, μέσω δύο ή περισσοτέρων οπών στην πρόσθια και πλάγια επιφάνεια του ώμου, εισάγονται τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος. Η άρθρωση ξεπλένεται και αδειάζει από το υγρό, συρράπτονται οι μικρές τομές και γίνεται επίδεση. Συνήθως, το άνω άκρο ακινητοποιείται σε ειδικό φάκελο. Η επέμβαση καταγράφεται σε DVD.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες.

Η έξοδος από την κλινική γίνεται σε 1-2 24ωρα, με απλά αναλγητικά και μετεγχειρητική παρακολούθηση. Ανάλογα την περίπτωση ακολουθεί εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία – αποκατάσταση. Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται από δύο έως πέντε μήνες, και εξαρτάται από τη βαρύτητα του προϋπάρχοντος προβλήματος και την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται κάθε ασθενής.

Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση εξελίσσεται σε 4 φάσεις:

Πρώτη φάση: παθητική κινητοποίηση του ώμου από τον φυσικοθεραπευτή.

Δεύτερη φάση: ενεργητική – υποβοηθούμενη κινητοποίηση

Τρίτη φάση: ενεργητική κινητοποίηση και

Τέλος: φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση).

Η λειτουργική αποκατάσταση μετά από την αρθροσκόπηση του ώμου είναι μεγάλης σημασίας και χρειάζεται τόσο συνεργασία του θεράποντος ιατρού με τον φυσικοθεραπευτή, όσο και την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή του ασθενούς, για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list