Γράφει ο κος. Βοσινάκης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ορθοπεδικού Τμήματος Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ.

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μια τεχνικά απαιτητική επέμβαση, κυρίως λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής, που περιλαμβάνει πολλά ευγενή στοιχεία (αγγεία και νεύρα) τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο κατά τη δημιουργία των εισόδων του αρθροσκοπίου και των εργαλείων στην άρθρωση. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος της άρθρωσης επιβάλει τη χρήση αρθροσκοπίου και εργαλείων μικρότερης διαμέτρου. Για τους ανωτέρω λόγους, η αρθροσκόπηση του αγκώνα διενεργείται πιο σπάνια και με αυστηρά συγκεκριμένες ενδείξεις από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς. Οι ενδείξεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Υμενεκτομή σε φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
  • Καθαρισμό σε σηπτική αρθρίτιδα (πύον) ή οστεοαρθρίτιδα (οστεόφυτα, ελεύθερα σώματα)
  • Απελευθέρωση θυλάκου για την αντιμετώπιση σύγκαμψης
  • Αντιμετώπιση οστεοχόνδρινων καταγμάτων και ελλειμμάτων ή υποβοήθηση για την ανάταξη επιφυσιακών καταγμάτων

Στην κλινική ‘ΑΝΑΣΣΑ διενεργήθηκε από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό κο. Ιωάννη Βοσινάκη, η πρώτη στη Μαγνησία αρθροσκόπηση αγκώνα. Ο 48χρονος ασθενής υπέφερε από σοβαρή, χρόνια δυσκαμψία του αριστερού αγκώνα (κάμψη μόλις 80 μοίρες αλλά με πλήρη έκταση). Ακτινολογικά διαπιστώθηκε η παρουσία οστεοφύτων στην κορωνοειδή απόφυση και τον κορωνοειδή βόθρο, τα οποία περιόριζαν την κάμψη, λόγω πρόσκρουσης (ακτινογραφία 1). 

Τα οστεόφυτα ήταν αποτέλεσμα παλαιάς κάκωσης (μετατραυματική αρθρίτιδα). Η αρθροσκόπηση έγινε μόνο στο πρόσθιο τμήμα της άρθρωσης, καθώς δεν υπήρχε παθολογία στο ωλέκρανο και τον ωλεκρανικό βόθρο. Κατά την αρθροσκοπική επέμβαση αφαιρέθηκαν τα οστεόφυτα (ακτινογραφία 2), με αποτέλεσμα η κάμψη να ξεπεράσει τις 120 μοίρες. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και ο ασθενής, χωρίς επιπλοκές, εξήλθε την επομένη και ακολούθησε επιτυχές πρόγραμμα κινησιοθεραπείας για διατήρηση του νέου εύρους κίνησης.

 

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list