Γράφει ο κος. Βοσινάκης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ορθοπεδικού Τμήματος Κλινικής ‘ΆΝΑΣΣΑ.

Οι μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδές δομές κολλαγόνου μεταξύ μηρού και κνήμης και παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την ομαλή εφαρμογή των αρθρικών επιφανειών. Ο μηνίσκος λειτουργεί σαν το αμορτισέρ του γόνατος, απορροφά μέρος των φορτίων που μεταφέρονται από τον μηρό και τα κατανέμει σε μεγαλύτερη επιφάνεια στην κνήμη.

Οι βλάβες των μηνίσκων μπορεί να είναι οξείες ρήξεις ή χρόνιες – εκφυλιστικές ρήξεις.
Οι Οξείες ρήξεις συμβαίνουν συνήθως σε νέα άτομα λόγω απότομης στροφής του μηρού επί της κνήμης με το γόνατο σε κάμψη, στο φορτιζόμενο πόδι.
Οι Χρόνιες – Εκφυλιστικές ρήξεις είναι συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς οι μηνίσκοι γερνούν γίνονται πιο σκληροί και λιγότερο ελαστικοί. Οι εκφυλιστικού τύπου ρήξεις μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικές ή να παρουσιάζουν ήπια ενοχλήματα. Συχνά κυριαρχούν τα συμπτώματα από τη συνυπάρχουσα αρθρίτδα.
Οι κακώσεις του έσω μηνίσκου είναι συχνότερες γιατί βρίσκεται σταθερά προσκολλημένος στον έσω πλάγιο σύνδεσμο και τον αρθρικό θύλακο. Οι ρήξεις διαφοροποιούνται σχετικά με τη θέση (πρόσθιο, οπίσθιο κέρας, σώμα) και τον τύπο τους (Επιμήκης, δίκην λαβής κάδου, λοξή, ακτινωτή, οριζόντια, εκφυλιστική). Η ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να είναι σταθερή ή ασταθής. Η σταθερή δεν μετακινείται και δύναται να επουλωθεί αν βρίσκεται σε περιοχή καλής αιμάτωσης (περιφέρεια). Η ασταθής κατά κανόνα χρειάζεται αρθροσκοπική αντιμετώπιση.

Πώς θεραπεύεται μια ρήξη μηνίσκου;

Για την επιλογή της αντιμετώπισης πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής:

Το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς, η ηλικία, η θέση και ο τύπος της ρήξης, πόσο πρόσφατη είναι, τα ενοχλήματα του αρρώστου και τυχόν συνυπάρχουσα παθολογία.
Συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να εφαρμοσθεί σε ρήξεις σταθερές, μερικού πάχους, εκφυλιστικές ή αυτές που δεν έχουν συμπτώματα. Προτείνεται φυσικοθεραπεία για 2-3 μήνες και αν δεν έχει αποτέλεσμα ακολουθεί αρθροσκοπική αντιμετώπιση.
Χειρουργική αρθροσκοπική θεραπεία προτείνεται σε ρήξεις που μπλοκάρουν το γόνατο, σε συνύπαρξη ρήξης του προσθίου χιαστού, σε αθλητές και σε ρήξεις που επιμένουν με συμπτώματα μετά από 2-3 μήνες συντηρητικής αγωγής.
Η επιλογή μερικής μηνισκεκτομής ή συρραφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επομένη. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εφαρμόζεται και η μεταμόσχευση μηνίσκου.

Η αποκατάσταση μετά από μηνισκεκτομή είναι ταχεία χωρίς περιορισμό στη βάδιση. Κινητοποίηση και σταδιακή ενδυνάμωση με φυσικοθεραπείες. Επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες σε 5-6 εβδομάδες.
Μετά από συρραφή απαιτείται αποφυγή φόρτισης για 1-6 εβδομάδες και σταδιακή αποκατάσταση της κίνησης και της μυικής ισχύος. Αθλητικές δραστηριότητες αρχίζουν τον 3ο-4ο μήνα.

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;
ΝαιΌχι
Back to list